Tilbage til forsiden

Musikhuset vil gøre Tobakken til et af Danmarks bedste spillesteder

Esbjerg Kommune og Musikhuset Esbjerg har netop indgået aftale om, at Musikhuset er ny operatør af det rytmiske spillested Tobakken. Ambitionen fra Musikhusets side er at skabe et nyt og ambitiøst spillested, der præsenterer de største kunstnere, smalle og skæve navne, og som giver plads til vækstlaget og de unge

Så er det sikkert og vist: Esbjergs rytmiske spillested Tobakken åbner igen.

Det står klar, efter at Esbjerg Byråd mandag aften godkendte den endelige driftsaftale med Musikhuset Esbjerg, som sikrer, at Musikhuset den 1. august 2024 overtager nøglerne til Tobakken og fra midten af 2025 slår dørene fuldt op for spillestedet.

Direktør i Musikhuset Esbjerg Torben Seldrup glæder sig over, at aftalen er faldet på plads, og han lover det musik- og koncertelskende publikum i Esbjerg og omegn, at de godt kan begynde at glæde sig.

”Vi vil skabe et spillested, hvor de gode ting fra det gamle Tobakken bliver bevaret, men hvor der også kommer til at ske en masse spændende, nye ting. Vi vil have fokus både på de store, populære navne, på vækstlaget og på det lokale musikmiljø. Allerede nu går vi i gang med at søge efter en booker, der skal ansættes hurtigst muligt og sætte den kunstneriske kurs for Tobakken,” siger Torben Seldrup.

Et vigtigt spillested
Aftalen mellem Esbjerg Kommune og Musikhuset Esbjerg indeholder både en driftsaftale og en erhvervslejekontrakt på markedsvilkår. Det sikrer, at det kommunale tilskud alene bliver brugt til kulturaktiviteter, og Musikhuset har mulighed for at lave kommercielle arrangementer på Tobakken.

”Vi er ovenud tilfredse med, at byrådet i dag har givet mandat til Musikhuset Esbjerg om at overtage driften af Esbjergs vigtige rytmiske spillested. I en kultur- og oplevelsesby skal vi selvfølgelig have flere musikscener, og jeg er rigtig glad for, at Tobakken nu genopstår,” siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Også i Musikhuset Esbjerg er der begejstring for, at det er lykkedes at komme til enighed om en god aftale.

”Det er en enig bestyrelse, der har besluttet, at Musikhuset skal påtage sig den store og vigtige opgave, det er at drive Tobakken. Vi er overbevist om, at vi er de rette til at løfte opgaven, og vi vil gøre vores ypperste for at sikre, at sydvestjyderne får et fantastisk rytmisk spillested” siger Johnny Søtrup, bestyrelsesformand i Musikhuset Esbjerg.

Driftssikker operatør
Tobakken genåbner fra 1. august, og Musikhuset vil sikre liv og koncerter i bygningen resten af året, dog kan det ikke undgås det vil tage lidt tid, før Tobakken er fuldt oppe i gear igen. Resten af 2024 skal bruges til at slå tonen an med et mindre antal arrangementer og først fra næste år vil det være muligt at skrue op for bookningerne, så kommunens musikelskere fra anden halvdel af 2025 kan gå til koncert på et fuldt kørende spillested.

”Jeg er så glad for, at vi er landet på den her gode løsning for at genåbne Tobakken. Musikhuset er en stabil og driftssikker operatør, og efter den her lange proces, så er der ingen tvivl om, at det er lige det vi musikelskere har brug for, så vi kan få Tobakken op i fuld gear igen, siger Jakob Lose, formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune.

FAKTA

Aftalen om Tobakken

Aftalen om tilskud til Tobakken gælder i første omgang for tre år, hvor kommunen årligt bidrager med 5,9 millioner kroner. Aftalen indeholder blandt andet:

  • 40 gratisdage, hvor byens unge og lokale musikforeninger kan bruge Tobakkens faciliteter og medarbejdere gratis til at holde bl.a. koncerter, som er tilgængelige for alle. Værdi for musikforeningerne: 1,5 millioner kroner.
  • Musikhuset Esbjerg/Tobakken etablerer et rådgivende forum med repræsentanter fra musikforeninger i Esbjerg Kommune. Der udpeges minimum 5 repræsentanter, og i dette forum kan der stilles forslag til programlægningen på Tobakken og i den forbindelse sættes fokus på udviklingen af koncerter og arrangementer, hvor de unge og vækstlaget bliver inddraget.
  • Musikhuset/Tobakken skal hvert år aflevere et revisorgodkendt internt regnskab til Esbjerg Kommune, hvor der krone for krone bliver redegjort for, hvordan det kommunale tilskud er brugt, så vi sikrer lovligheden i forhold til Kommunalfuldmagten.
  • Musikhuset skal skabe aktiviteter og arrangementer i den store sal, lille sal og på caféscenen på Tobakken.